Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Kutatási adatkezelés a természettudományok területén

Kincs, ami van sorozat negyedik eseményén a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének két kutatója, Tarczay-Nehéz Dóra és Molnár László mesélt a munkájáról: égitestekről, észlelésről, adattárolásról. Tarczay-Nehéz Dóra a csillagászati megfigyelések történetéről mesélt: a kezdeti, szabadszemes megfigyelésekről, az első távcsövekről, és a legismertebb csillagászati katalógusokról, s onnan jutott el napjaink csillagászati adatgyűjtési gyakorlatához, az adatgyűjtés, adattárolás kihívásairól. Molnár László a csillagászati adattárolás technikai oldalát mutatta be, azon belül is az adatgyűjtés hatékonyságáról, tárolási módokról, lehetőségekről, megbízható módszerekről beszélt. Bemutatott néhány népszerű csillagászati adatbázist és az abban rejlő lehetőségeket, s többek között betekintést nyerhettünk az űrtávcsövek világába is.

A sorozat harmadik eseményén a természettudományok területén alkalmazott kutatási adatkezeléssel ismerkedhettünk meg. Abonyi András és Hidas András (Ökológiai Kutatóközpont), illetve Hatvani István és Szalai Zoltán (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont) részvételével megtartott kerekasztal-beszélgetés során bepillanthattunk a hidroszféra, a pedoszféra és az atmoszféra vizsgálatának világába, és megtudhattuk, hogyan gyűjtik, tárolják és osztják meg a saját terepi, monitoring- és laboratóriumi mérések során gyűjtött és előállított adataikat a kutatók. Kiderült az is, hogy mi az a cseppköves adatbázis, és milyen módszerekkel tudnak ezekből adatokat nyerni a kutatók.

Az előadások megtekinthetőek a Tudástárunkban.

A Kincs, ami van c. sorozat az ELKH ARP projekt saját rendezvénysorozata, aminek keretében 1-2 havi rendszerességgel foglalkozunk különböző tudományterületek kutatási gyakorlataival, illetve a kapcsolódó kutatási adatkezelési kérdésekkel. A sorozat minden alkalma ingyenes és a weboldalunkon előzetesen meghirdetésre kerül.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!