Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Infrastruktúra-fejlesztés

A HUN-REN Adatrepozitórium Platform (ARP) egy olyan új repozitóriumi infrastruktúra-szolgáltatás alapjainak megteremtését  célozza meg, ami a teljes intézményhálózat folyamatos, hosszú távú  kutatási adatkezelését képes lesz támogatni.

Ez az új digitális infrastruktúra Magyországon lehetőséget teremt  kutatási adatok hosszú távú biztonságos tárolásához, kezeléséhez és  megosztásához, ezzel is biztosítva a nemzetközi kutatási  infrastruktúrákba való bekapcsolódást.

Építünk a HUN-REN Cloud rendszerre, mely költséghatékony és rugalmas  megoldás a virtualizált környezet miatt. Két intézet (SZTAKI és Wigner FK) ad otthont az ARP hardveres infrastuktúrájának, köztük az adatok  szinkronizálása biztosított.

Adattárolási redundancia tervezetten háromszoros mindkét telephelyen, metaadatok szintjén a szinkronizáció pedig teljes és folyamatos köztük.

A mesterpéldányokat a SZTAKI-ban tárolójuk, tervezetten 1365 TB  tárterülettel, az adatrepozitórium projektre értelmezett tükrözési  példányok pedig a Wigner FK-ban helyezkednek el tervezetten 512 TB  tárterülettel.

Archiválási lehetőség is elérhető lesz az ARP projektek számára, a Wigner FK oldalon.

Két HUN-REN kutatói intézmény pilot jelleggel lokális tárolót is igénybe  vesz, mely 60 TB helyi kapacitást biztosít, és közvetlenül a  kiválasztott intézeti hálózaton érhető el. A kiválasztott intézet  vállallja, hogy elsajátítja az ARP-hez tartozó felhasználói  folyamatokat. A kutatók az adatgyűjtés után elvégzik az adatcsomagok és  mérési eredmények címkézését, metaadatokkal való ellátását, ami után a  teljes adatcsomag az adatrepozitóriumba feltöltésre kerül. A folyamat  példaként szolgálhat az adatrepozitórium új felhasználói számára.