ELKH Adatrepozitórium Platform

ELKH ARP Szakmai nap

Dátum
Helyszín
Online

Az ELKH Adatrepozitórium Projekt (ARP) célja egy olyan országos szolgáltatást nyújtó központi infrastruktúra biztosítása, amely alkalmas az ELKH kutatói közössége által előállított adatok hosszú távú tárolására, archiválására. A FAIR és az Open Science alapelvek követésével a fejlesztés a korszerű nemzetközi trendekbe illeszkedik.

A projekt kezdeti szakaszában igényfelmérést végeztünk az ELKH különböző intézményeinek munkatársai körében. Kérdőíves és személyes megkereséssel közel kétszáz kutatót – és rajtuk keresztül kutatócsoportot – értünk el, akiket adatrepozitóriumokkal kapcsolatban felmerült igényeikről, tapasztalataikról, elképzeléseikről kérdeztünk.

A kérdőíves és interjús igényfelmérést a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársai koordinálták és folytatták valamennyi ELKH intézmény megkeresésével és bevonásával.

A repozitóriumfejlesztést szolgáló adatfelvétel során rengeteg ismeretet szereztünk a hazai kutatási adatkezelési gyakorlatokról, adatarchiválási szokásokról, az általános és tudományterület-specifikus trendekről. Az eseményen az igényfelmérés különféle vetületeit, illetve eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők.